Willem Lodewijk Gymnasium – Groningen

We wilden maatwerk, B4 heeft dat geleverd

De robuustheid van de materialen heeft de doorslag gegeven

Het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen liet nieuwbouw aan de bestaande school plaatsen. Jochem van Kammen zat als conrector namens de directie in het bouwteam, Syplon Bouwmanagement begeleidde het project. “Onderdeel van de nieuwbouw waren twee practicumlokalen plus een aantal TOA-ruimtes met voorzieningen. Toen kwam B4 in beeld,” vertelt Jochem. “We zijn op een school in Friesland gaan kijken die met B4 hadden gewerkt. Zij waren zeer te spreken over de robuustheid van de materialen. Een tafelblad dat net wat dikker is, alles extra stevig. Qua prijs liep het niet veel uiteen ten opzichte van andere partijen, de robuustheid heeft voor ons de doorslag gegeven. We hadden nog wel wat twijfels over de afstand: wij zitten in Groningen, B4 in het zuiden van het land. Gaat dat goedkomen? B4 heeft ons verzekerd dat ze er zouden zijn als het nodig is. En zo heb ik dat in de praktijk ook ervaren.”

Het lokaal ademt een sfeer uit waar praktisch gewerkt kan worden

Het WLG had duidelijke ideeën over de uitvoering van het project. Voor B4 betekende dat: maatwerk leveren. Jochem: “We wilden de lokalen niet alleen als practicumlokaal kunnen gebruiken waar in groepjes gewerkt wordt, maar ook als regulier leslokaal en als toetslokaal. B4 heeft de elektra zo aangelegd dat we flexibel zijn: er is gekozen voor katrollen aan het plafond. We schrokken even van de opvallende oranje kleur, maar het ziet er nu heel leuk uit. Als je binnenkomt ademt dit lokaal een sfeer waar praktisch gewerkt kan worden. Daar zijn we heel tevreden over.

Ook voor de inrichting van het lokaal hadden we eigen wensen. Veel van wat wij voor ogen hadden was niet standaard leverbaar. De spoelbakken bijvoorbeeld zijn speciaal gemaakt op basis van onze wensen en daarin heeft B4 goed meegedacht. Daarnaast wilden we graag een vrijstaande demonstratiezuurkast waar de leerlingen omheen kunnen staan. Die was niet leverbaar in Nederland, dus heeft B4 die in het buitenland gehaald. Ook de docentenmeubels zijn volledig op maat gemaakt. Je tekent alles op papier maar dan komt het spannende stuk: pakt het in gebruik ook goed uit? Gelukkig is dat zeker het geval. Alles functioneert zoals gehoopt.”

De afstand Groningen - Brabant bleek geen enkel probleem

De flexibiliteit van B4 was heel prettig

De samenwerking met B4 heeft Jochem als prettig ervaren. “Met name de flexibiliteit en het nakomen van afspraken, ook als het voor B4 even lastig werd. Wanneer iets werd geleverd dat niet helemaal naar wens was, pakte B4 dat heel netjes op. Er werd niet kinderachtig over gedaan, ze zeiden: we gaan het maken zoals jullie het willen. Dat siert ze.

In de vroege fase verliep de afstemming tussen Syplon, de installateur en B4 soms wat moeizaam. Ze hadden geen geschiedenis samen en moesten elkaar even leren kennen. Maar uiteindelijk ontstond er een situatie waarin je aan een half woord genoeg hebt. Het is makkelijk om mooie beloftes te doen, maar B4 heeft die beloftes echt waargemaakt.”

Ook maatwerk nodig?

Neem contact met ons op en samen helpen wij u met de klaslokaal inrichting.